2020. május 29., péntek

Tony Wolf: Kedvenc meséim


Mondhatom, hogy Tony Wolf illusztrációin nőttem fel, számomra szinte az összes klasszikus mese az ő rajzain keresztül elevenedett meg. Szerettem nézegetni a gyönyörű, színekben gazdag, aprólékosan kidolgozott képeket és hozzá hallgatni édesanyám hangján a mesebeli történeteket.

Hiszen mese nélkül nincs gyermekkor. A mese adja meg életünk első évtizedeinek felejthetetlen varázsát, mert egy jó gyerekkönyv egy egész életen át elkísér, és sosem felejtjük el. Tony Wolf könyvei is ilyenek...


Antonio Lupatelli (1930-2018), vagy, ahogy a nevét itthon a legtöbben ismerik, Tony Wolf, a híres Mesél az erdő-sorozat írója és illusztrátora.
Wolf a pályafutását az ötvenes években kezdte, legnagyobb sikereit pedig a gyerekirodalomban aratta, a könyveit mindig saját kezűleg illusztrálta, emellett számtalan más szerző könyvéhez is készített grafikákat, rajzokat.
Az olasz származású művész több álnéven is alkotott, mint például Oda Taro, L’Alpino és Antony Moore, sőt kb. 350 könyvet illusztrált.



Ez a könyv a családi mesekincstár második kötete, melyben a nagy klasszikusok (Hamupipőke, Csipkerózsika, Piroska és a farkas, Csizmás kandúr, stb) mellett a keleti mesevilág kiemelkedő történeteit ismerhetjük meg, mint például Aladdin és a csodalámpa, Ali baba és a negyven rabló, A gólyakalifa, A hét szamuráj, Rubin herceg...

A mesék között akadnak pár oldalas (2-3 oldalnál nem hosszabb) és terjedelmesebb történetek is, érdemes olvasás vagy felolvasás előtt átnézni, hogy melyikkel célszerű kezdeni. 



Ebben a könyvben a klasszikus mesék szövegét az illusztrátor hűséges szerzőtársa, Peter Holeinone dolgozta át, magyar nyelvre pedig Todero Anna fordította le nekünk úgy, hogy azok az óvodásoknak és iskolásoknak is érthetőek és izgalmasak legyenek.
A rajzok barátságosak, rendkívül részletgazdagok ugyanakkor varázslatosak, Tony Wolf mellett még két illusztrátor: Piero Cattaneo és Severino Baraldi készítette őket.

A kisgyerekek, sőt a felnőttek is hajlamosak sokszor inkább a borító és az illusztráció alapján választani, semmint a tartalom szerint.
Pedig a jó történetek sosem mennek ki a divatból, hiszen a gyerekeinkkel töltött idő során érezzük a legjobban magunkat, ám ehhez nemcsak kizárólag eme mesekönyv nyújtja a csodás pillanatokat, hanem számos más mesegyűjtemény, ezért jó, ha több is a könyvespolcunkon sorakozik...


Fülszöveg:
Új ​kötettel bővül a családi mesekincsestár. Tony Wolf lenyűgöző illusztrációi ezúttal a keleti mesevilág csodálatos darabjait, klasszikus Grimm-meséket, az orosz meseirodalom gyöngyszemeit és a jól ismert állatmeséket elevenítik meg. A kötetben 48 jól ismert és újra felfedezendő mese kapott helyet.

Könyv adatok:
Szerző: Peter Holeinone
Illusztrálta: Tony Wolf, Piero Cattaneo, Severino Baraldi
Cím: Kedvenc meséim
Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2019
Fordította: Todero Anna
Oldalszám: 244


/Ingryd/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése