2020. április 28., kedd

Niccolò Machiavelli: A fejedelem


Forrás: Saját fotó
Ez egy kis kézikönyv az uralkodáshoz.
Alapműnek gondolom, azok számára is, akik nem törekednek ilyesfajta célok felé, szóval nekem is már régóta hevert a polcomon olvasatlanul, de lassan és biztosan elérkezett az ő ideje is... 😃
Bár nem túl terjedelmes könyv, annál nehezebb olvasni, azok számára akik nem történelmi zsenik és nincs kisujjukban az összes valaha élt uralkodó.

Sok nagy névvel találkozhatunk: császárokkal, királyokkal, pápákkal (a teljesség igénye nélkül néhány: Francesco Sforza, II. Ferdinánd, V. Fülöp, Nagy Sándor, IV. Sixtus pápa, Marcus Aurelius)... A könnyebb eligazodás érdekében, a könyv végén vannak magyarázatok (legalábbis abban a kiadásban, amiben én olvastam), amelyek segítenek, hogy képben legyünk ki, mikor és hol irányította népét.😁
26 rövidke fejezetben szedi össze, milyen a tökéletes vezető.

Tetszett, hogy milyen racionálisan ír, azt hiszem most szükségem is volt erre, a sok regénytől, már picit kezdtem elszállni a földről. 😅

Nagyon érdekesnek találom ezt az elemzést, ahogy a történelem során több nép uralkodóját górcső alá veszi, melyiktől mit lehet tanulni. Mi a követendő példa és mi nem az. 
Egy államot csak úgy szabad kormányozni, hogy figyelembe kell venni és mérlegelni a vágyakat, a célokat, lehetőségeket, kilátásokat, hiányosságokat és hibákat.

Például sorra veszi a hadseregek fajtáit: zsoldos, saját, segéd haderő vagy ezeknek a keverékei. Megvizsgálja melyik, milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik a fejedelemre nézve.
Bemutatja a zsarnokság módszereit, de közben kiemeli, milyen fontos a nép kegyeit elnyerni, mert  ha a nép elégedetlen, bukásra van ítélve az uralkodó.
Milyen szerepe van a szerencsének ebben az egészben?
Féljék-e vagy szeressék a felséget?
Hogyan lehet elkerülni a megvetést és a gyűlöletet? 
Milyen szerepet játszanak az erődítmények? Szükség van-e rájuk?
Ezt a sok kérdést és még többet, mind-mind körüljárja nyomozói alapossággal.

Machiavellitől nem áll messze a szatíra műfaja, hogy ezt a kötetet annak szánta-e vagy sem ez egy örök kérdés marad...
Én inkább úgy tudok rá tekinteni, mint egy hidegvérű logikus tanulmányra, amit életünkben egyszer érdemes elolvasni, politológiai szempontból kötelező olvasmány.


Forrás: moly.hu



Fülszöveg:

Az itáliai politikus-zenész-komédiaíró-filozófus munkája immár csaknem fél évezrede méltán a politika művészetének megkerülhetetlen alapkönyve – királyok, kalandorok, politikusok tanulták-tanulják belőle a hatalom gyakorlásának művészetét.

Több kiadásban is megjelent a könyv, így annak a kiadásnak az adatait írom le amelyik a képeken szerepel és amelyiket olvastam.

Könyvadatok:

Szerző: Niccolò Machiavelli
Cím: A fejedelem
Kiadó: Helikon Kiadó
Kiadás éve: 2015
Fordította: Lutter Éva
Oldalszám: 150


Kac

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése