2020. február 29., szombat

Tisza Kata: A legjobb hely a városban te vagy


Forrás: Saját fotó

"Hogy tudtál így élni?"
"Nem tudtam, hogy így élek. Most, hogy tudom, már nem tudok."
"Életvize vagy, amit eddig autómosásra használtak."




Már régóta szemeztem ezzel a kötettel a boltok polcain, de még csak most jött el az ideje annak, hogy be is szerezzem.
Igazából az újonnan megjelent Most c. könyvével figyeltem fel az írónőre, hihetetlenül sokszínűnek találom, hogy regényeket, verseket és még komolyabb pszichológiai könyvet is tud(!) írni, úgy éreztem mindenképpen meg kell ismerkednünk és ez a szerzemény igazán megfelelő kezdet volt (hiszen még a címe is eszméletlen király 😍), azt hiszem a lehető legjobb pillanatban találtunk egymásra. *.* 


Nem értettem az elején, hogy mik azok a "terápiás versek", hogyan kell elképzelni, mitől lehet terápiás egy vers?


6 ciklusban dolgozza fel a válás/gyász folyamatát, így találkozhatunk depresszióval, elfogadással, elengedéssel, alkudozással, tagadással és ezeket mind sokszor egy kis humorral megfűszerezve tálalja elénk. Annyira fantasztikusan írja le ezeket az érzéseket, a hullámvölgyeket,- hogy vannak jobb napok, amikor azt hiszi az ember, hogy túl van rajta, minden rendben és vannak rosszabbak, amikor még a felkelés is nagyon fáj és a légzés is külön energiát vesz igénybe- hogy én úgy gondolom rendkívül egyszerű vele azonosulni. 


"Jöttem, hogy szeresselek, fél ötre, a ház elé."


Hasonló Rupi Kaur A nap és az ő virágai c. kötete, viszont abba nem sikerült ilyen könnyedén bele élnem magam, valahogy nehezebben adja át, sokkal nyersebben fogalmaz (lehet ez a fordítás miatt van, nem tudom, nem olvastam eredeti nyelven), míg ebben a műben végigvezet az írónő az érzelmek egész skáláján, olyan árnyaltan és finoman, ahol kell agresszívabban, úgyhogy hála az égnek, hogy nekünk magyaroknak itt van Tisza Kata. 😃😅


"Nem fogom elengedni a kezed, mondta, és elengedte."

Mindenkinek ajánlanám a könyvet, akinek van valami vesztesége, amit még nem sikerült feldolgoznia. Nem mondom, hogy ez a könyv megoldja a problémákat, csak elmesél, engedi hogy belefeledkezz, átérezd, sírj, nevess, dühöngj, érezz mindent, ami jól esik, aztán megfogja a kezed és átvezet... Olvassátok! (: 

Forrás: moly.hu


Fülszöveg:

Tisza Kata legfrissebb könyvében ismét újat ad: pszichológiai doktori kutatásait, coaching praxisát és saját élete élményeit gyúrja össze. Az eredmény egy rendhagyó terápiás verseskötet, ami műfajt teremt és hiányt pótol. Az emberi életút egyik legkritikusabb csomópontját járja körül: a válást. Alig van ember manapság, akit ne érintene a kérdés, ami ugyanakkor még mindig számos társadalmi tabu árnyékában áll. A szerző bátorsággal, nyitottsággal és érzékeny szakértelemmel nyúl hozzá, a cél pedig az, hogy a szembenézéssel feldolgozhassuk a traumát, elgyászolhassuk, és végül épülhessünk belőle.

Könyv adatok:

Szerző: Tisza Kata
Cím: A legjobb hely a városban te vagy
Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 212



Kac

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése