2020. február 21., péntek

Christine Féret-Fleury: Juliette nagy utazása

Saját fotó

Első látásra megtetszett a csodaszép borító és fülszöveg tartalma. A téma is megnyerő: könyvesboltos, könyves, útkeresős és francia. A párizsi hangulat és a könyvek világa miatt azonnal beleszerettem e kis könyvecskébe. A méretét tekintve egy női táskába - vagy zsebbe - való, kevés helyet foglal és bárhová magaddal viheted...


"Igen, ez egy kaland volt. Ha úgy éljük meg, a legkisebb eltérés is azzá válhat."

Fülszöveg:

Juliette, a fiatal párizsi lány élete menetrendszerű. Minden egyes nap ugyanazon a metróvonalon utazik, ugyanabban az időpontban. Egyetlen szenvedélye a körülötte olvasó emberek megfigyelése. Visszatérő utastársai vannak: az idős hölgy, a ritka kiadásokat gyűjtő férfi, a matematika szakos diáklány, a fiatal nő, aki mindig elsírja magát a könyv 247. oldalához érve. Kíváncsian és szeretettel figyeli őket, mintha olvasmányaik, érzelmeik, létezésük sokfélesége az ő monoton, kiszámítható életét is képes lenne kiszínezni.
Egy nap azonban Juliette, hirtelen ötlettől vezérelve, nem a megszokott megállóban száll le, és ismeretlen utcákon át igyekszik eljutni a munkahelyére – ez az apró tett pedig elég ahhoz, hogy gyökerestül megváltozzon az élete.

Könyvadatok:

Szerző: Christine Féret-Fleury
Cím: Juliette ​nagy utazása
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2019
Fordította: Bárdos Zsuzsanna
Oldalszám: 208

A kötetben kevés a cselekmény és a párbeszéd, a történet lassú folyású, részletes leírásokkal tűzdelt, sőt olykor elkalandozó... Nem eseménydús, sokkal több annál, olyan érzéseket, képeket és hangulatokat ábrázol, amik különlegessé teszik azt.

A főszereplő egy álmodozó, naiv, fura lány, aki a metrón utazva figyeli a körülötte lévő olvasókat, utazókat. Elképzeli az életüket, illetve azt, hogy mit olvashatnak. De egy napon, amikor nem a megszokott úton halad a munkahelye felé, megváltozik minden, amit az olvasásról, a könyvekről és az életéről gondolt...

"Hogyan magyarázhatná el neki, hogy igen, ilyesmiről van szó? Hogy most már azt hiszi, nem, inkább bebizonyosodott számára, hogy a könyvekben egyszerre benne van minden betegség és azoknak minden gyógymódja?"

Amikor rábukkant Soliman "könyvraktárára", melyhez hasonlót még soha életében nem látott, azonnal belecsöppen a könyvek világába. Valójában ez a legérdekesebb része a könyvnek, ami a könyvek iránti szeretetről, az olvasás öröméről, élményéről, illetve az olvasó emberek életéről szól...

A könyvek iránti rajongás mellett a műnek van egy lényeges üzenete: merd megvalósítani az álmaidat! Juliette esetében is ez történik, szinte mindent hátrahagyva elindul, hogy megvalósítsa álmait és megtalálja önmagát és helyét a világban.

"Mennyi szó! Mennyi történet, szereplő, helyszín, öröm és bánat, hirtelen elhatározás, szorongás és reménység. Vajon kinek?" 

Rengeteg mondanivalója van a könyvnek, de ezt olyan lassúsággal közli, hogy néha olyan érzés, mintha elvesztené a lényegét, a fontosságát. Hiányzik belőle a lendület, az élet, sőt a sok leíró rész hatására néhol vontatott és unalmassá vált... Mégis olvastatja magát... Kettős érzéseket ébreszt az olvasóban, lehet imádni, hisz olyan témáról szól, ami nemcsak a könyvmolyoknak kelti fel az érdeklődését, hanem annak is, aki szeret olvasni, vagy csak szereti a régi könyveket... De lehet utálni is a sok leíró, eseménytelen rész miatt.

Kiemelkedő pozitívuma a regénynek, hogy a végén van egy könyvlista. Ezekkel a könyvekkel indul útnak az első reggelen a főszereplő, Juliette. A listában számos magyarul megjelent kötetet is találunk, de sok az eredeti, francia is. Ezt a részt a szerző megjegyzése zárja, miszerint mi olvasók is tegyük hozzá kedvenceinket, azokat, amiket ajánlanánk egy barátnak vagy épp a legfőbb ellenségünknek, vagy akár a metrón mellettünk ülő utasnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése