2019. augusztus 9., péntek

E.L. James - Mister


E.L. James Szürke 50 árnyalata sorozata elég megosztó volt, ezek után rengeteg olvasó várta, hogy tud-e az írónő mutatni valami újat, valami mást, ki tud-e lépni a Szürke árnyékából...

Kíváncsiságból adtunk neki egy esélyt, ezért a nyaralás alatt meg is vásároltuk a magyar megjelenést követően. A borító illik a történethez, mégsem árul el sokat. Egyszerű, mégis felkelti az érdeklődést és jól mutat a polcon a többi E.L. James kötet mellett. A cím találó, de csak a könyv olvasása közben jövünk csak rá, miért is kapta ezt a címet. A betűtípus szolid, amit a színválasztás dob fel és tesz hívogatóvá. A kiadás minősége átlagos puha kötés: elég vastag ahhoz, hogy könnyen megtörjön a gerinc, illetve a fedőlapok is gyűrődhetnek, de ez az egyetlen hátránya.

Az első pár oldal után feltűnt, hogy a szövegben elég sok a helyesírási- vagy nyomdahiba. És ez sajnos nem az albán főszereplő hibás angoltudása miatt volt- mert az természetesen érthető-, hanem inkább a magyar szerkesztők figyelmetlensége miatt...
Számunkra nagyon zavaró tud lenni ez, sőt a szóismétlések és a vulgáris szavak is. Ezért elkezdtünk erre is odafigyelni, és azt tapasztaltuk, hogy ezek az apró hibák sajnos végigkísérik a szöveget.

Könyv adatok:
Szerző: E. L. James
Cím: Mister
Kiadás: Libri Kiadó
Kiadás éve: 2019
Fordította: Weisz Böbe, Szilágyiné Márton Andrea
Oldalszám: 590

Fülszöveg:
London, ​2019. A jóképű, arisztokrata származású Maxim Trevelyan a sors kegyeltje. Remek kapcsolatainak és a tömérdek pénzének köszönhetően soha nem kellett dolgoznia, és ritkán aludt egyedül. Ám egy tragédia folytán mindez megváltozik. Maxim örökli a nemesi címet, a vagyont és az ingatlanokat, és az ezekkel járó felelősséget is. Bár erre nincs felkészülve, akkor is szembe kell néznie a kihívással. 
A legnagyobb próbatétel azonban mégsem ez, hanem leküzdeni az ellenállhatatlan vágyat egy titokzatos nő iránt, aki nemrég érkezett Angliába. Maxim menthetetlenül beleszeret a zenei tehetséggel megáldott, gyönyörű tüneménybe.
Még sosem tapasztalt ilyen érzelmeket, és nem meri nevén nevezni az érzést. 
Kicsoda Alessia Demachi valójában? Meg tudja-e védeni Maxim ezt a veszélyes múltú, csodálatos teremtést a rosszakaróktól? És mit fog szólni a lány, ha kiderülnek Maxim féltve őrzött titkai?
A London szívéből a vadregényes cornwalli vidéken és a félelmetes Balkánon át tartó utazáson az olvasó lélegzet-visszafojtva követheti Maxim és Alessia sorsát.


A szerző megpróbált egy kicsit más stílusban írni, de valahogy kidolgozatlan, hiányos, néhol zavaros lett a sztori. Az események túl gyorsan történtek, ráadásul egyes jeleneteket unalomig tartó részletes leírások taglalnak. A mércét emiatt nem is tettük magasra, de ennél többet vártunk tőle... 
A regény alapja nem olyan rossz. Van egy gazdag, grófi címet viselő, jóképű férfi: Maxim és egy nagyon szegény, törékeny, visszahúzódó, gyönyörű, albán menekült lány: Alessia. A probléma nem a történettel van, hanem annak a megírásával. A szerző sokkal többet ki tudott volna ebből hozni, ha picit csiszol még rajta, mozgalmasabbá teszi, több párbeszédet ír, a mellék és főszereplők tulajdonságait és a zenei hátteret jobban kifejti... Így olyan kiforratlan az egész.

A fülszöveg alapján a cselekmény 2019-ben játszódik, viszont a mű olvasása közben végig olyan érzést keltett, mintha egy történelmi romantikus regényben járnánk. A modern technika nem jelenik meg, kivéve Maxim menő autói... Bár anyagilag megtehetné, eszébe se jut venni egy telefont kedvesének és elfelejti a korszerű biztonsági intézkedéseket, ettől lesz olyan idejétmúlt. Pont ezért kb. bármelyik korban játszódhatna, szóval az év megjelenítése a fülszövegben teljesen felesleges. 

A történet a szerelmespár perspektíváján keresztül bontakozik ki. A váltott szemszögnek köszönhetően megismerjük Alessia történetét, hogy és miért került távol otthonától, miért vállal munkát gazdag családoknál, ki segít neki és ki elől menekül. Valamint a férfi főhős titkaiba is bepillantást nyerhetünk, hogy lesz a grófi cím örököse, milyen felelősség szakad a nyakába és mindezt hogyan oldja meg a szerelem szárnycsapásai közepette.
A főszereplők személyiségét nem igazán ismerjük meg, Maximban semmi extra nincs, felejthető és átlagos férfi karakter. Viszont Alessia-t a tehetsége és szülőhelye (Albánia) teszi érdekessé, hisz olyan zenei tudás birtokában van, ami egyedivé varázsolja. Erről a képességéről szívesen olvasnánk a továbbiakban - ha a szerző megírja a folytatást -, mert a könyv függővéget kapott, így elég sok kérdés maradt megválaszolatlanul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése