2019. április 19., péntek

Az 5 legjobb könyv Húsvétra



A tojásfestésen és a locsolkodáson kívül a Húsvét a gyerekeknek egyet jelent: ajándékokat kapni a húsvéti nyuszitól. Ha nálatok is szokás a csokoládé mellé valamilyen meglepetést venni, akkor válassz olyan ajándékot, aminek a csöppség biztosan örülni fog. Klasszikus ajándék például egy mesekönyv, de válogasd meg alaposan, hogy milyet veszel…


Íme néhány vidám olvasmány a húsvéti szünetre:

1. Tony Wolf: Kisnyuszi Répavölgyben

Egy csodálatos, napsütötte völgyben lakik, hosszú, fehér füle van, rózsaszín orrocskája, barátságos, és imádja a répát. Ő Kisnyuszi, aki sok izgalmas történetet mesél nektek…
Ez a tökéletes húsvéti könyv: a rajzok aranyosak, beszédesek és Tony Wolf-hoz méltóan aprólékosak. Anna Casalis és Silvia D’Achille meséje pedig érthető, egyszerű, de változatos; szórakoztató, mégis tanulságos. Ami a legjobban tetszett nekünk, hogy több történet van benne, úgyhogy nem kell az egész könyvet egy este alatt “felfalni”. A cserfes Kisnyuszi hat történetet mesél a répavölgyi hétköznapokról. Hogyan tanítják móresre a kotnyeles nyuszit, hogyan kapnak répamérgezést, hogyan segítenek nyúltársaikon, hogyan tanulnak illemet és így tovább… Minden történet tanulsággal zárul, amikhez a mesék hangulata és bájos humora csal mosolyt a gyermek és felnőtt arcára egyaránt.
Tony Wolf illusztrációiba - ahogy a Mesél az erdő sorozatban is - teljesen bele lehet bújni, megfeledkezni a külvilágról, a minket körülvevő zajokról. A keresztmetszeti rajzok, az élénk színek, kedves karakterek és az apró részletek megnyugtató, otthonos érzést nyújtanak olvasás közben.


Kiadó: Manó Könyvek
Oldalak száma: 56
Borító: keménytábla
Kiadás éve: 2019
Fordító: Todero Anna
Ára: 2990,-

2. Marék Veronika: Boribon tojást fest

Annipanni reggel azzal kelti Boribont, hogy ma van a locsolás napja! Boribon kipattan az ágyból, és kimegy locsolni a kertbe. Nem tudja, hogy húsvéthétfő van! Annipanni mindent elmagyaráz. Legalább 10 fiút vár vendégségbe, mindenkinek fest egy tojást, de Boribonnak nem engedi, hogy segítsen, mert ez a lányok feladata. Boribon mégis elcsen egy tojást…
Mindenki meglocsolja Annipannit, csak szegény Hapci, a cica maradt ki az ünneplésből. Boribon persze észreveszi, és egy külön kis húsvétot rendez neki az elcsent tojással. :)
A Boribon sorozat e kötetében húsvéthétfő jellegzetességével, a locsolkodás hagyományával ismerkedhetnek meg a kicsik: a tojásfestéstől kezdve a vendéglátáson át, a locsolóversekig.


Kiadó: Pozsonyi Pagony Kft
Oldalak száma: 40
Borító: keménytábla
Kiadás éve: 2017 
Sorozat: Boribon
Illusztráció: a szerző rajzaival
Ára: 1750,-

3. Sheryl Webster: Mit hallott a kicsi nyuszi?

Úgy döntött a kicsi nyuszi, inkább marad álomszuszi - az anyukája azonban szeretné, ha tennének egy nagy sétát a szabadban. A kint tomboló szél alaposan megtréfálja az anya nyuszit és kicsinyét. A kicsi nyuszi hiába tesz meg mindent maradéktalanul, amit az anyukája kér tőle, valahogyan mégis egyre nagyobb és nagyobb galibába keveredik. Pedig ő egyből felmászik a fára, vagy belehempereg a sáros avarba, amikor az anyukája azt mondja… De biztos, hogy azt mondja? Vajon mit hallott a kicsi nyuszi az erős szélben?
Az illusztrációk gyönyörűek: a színek, a formák, mind igazi tavaszi, az áprilisi bolondos időjárást ábrázolják. A történet igazán aranyos, kedves, szórakoztató, bár sajnos rövid, de többszöri olvasásra is tökéletes. A szövegben nagyon tetszett nekünk, hogy az elején rímekbe van szedve, ezért picit csalódtunk, mert ez nem végig van így.
De a negyedik félrehallás után már nagyon zavart a "Mit hallott a kicsi nyuszi...?" és a "kicsi nyuszi úgy is tett" szöveg ismételgetése. Egyébként rendben van, elvégre ez a címe, természetes, hogy kiemelik, de ez akkor lenne jó, ha két ilyen szélfútta mondat között több cselekményt kapna az olvasó.
Arra viszont jó, hogy játékosan be lehet vonni a gyerekeket, mert ezeket a részeket tudják maguktól mondani, rögtön rögzül a szöveg ennyi ismételgetés után. A végén pedig rettentően tetszett, hogy máshogy fogalmaz és a tévesen hallott mondatokat beleszövi a szövegbe.
Mindenesetre kisebb gyerekeknek - akik még rövid meséket igényelnek - tökéletes ajándék húsvétra, ennél a könyvnél nem csak az illusztrációért fizet az ember, mert igazán frappáns a történet és a fent említettektől eltekintve nagyon jó a szövege, a gyerkőcök biztosan élvezni fogják (csak egy anya se lepődjön meg ha a gyermeke leutánozza ezt a későbbiekben :P).


Kiadó: Studium Plusz Kft. - Tündér Könyvek
Oldalak száma: 32
Borító: keménytábla
Kiadás éve: 2018 
Illusztráció: Tim Warnes
Fordító: Tót H. Ágas
Ára: 2499,-

4. Elys Dolan: Nyuszi úr csokoládégyára

Kíváncsi vagy, hogy készül a csokitojás? Lépj be Nyuszi úr csokoládégyárába, és megtudod! Volt egyszer egy csokigyár, amit Nyuszi úr vezetett hűséges barátjával, Edgarral, az unikornissal együtt. Az alkalmazottai nem mások, mint a tyúkok. Ők végzik a gyárban a munka nagy részét. Az emberek kilószámra vették tőle az édességet, és így Nyuszi úr nagyon gazdag és mohó lett. De neki ez nem volt elég… A pénzéhsége felforgatta az egész gyár életét: agyonhajszolta a tyúkjait, hogy egyre több és több tojást tojjanak. Sőt az új lány, Debbie is eltűnt a temérdek csokoládéban. Ám a tyúkok sztrájkba léptek, Nyuszi úr pedig kénytelen rájönni, hogy hibát vétett: “A csokinyúl, ami arra emlékezteti, hogy hiába tollas valakinek a háta, attól még nem feltétlen palimadár.

Ez egy rendkívül aranyos mese, mely nemcsak a gyerekeknek szól, hanem a felnőtteknek is. Az illusztrációk szuperek, részletesek és humorosak. Akárcsak a szöveg. Tele van humorral és vidámsággal.

Kiadó: Teknős könyvek
Oldalak száma: 32
Borító: keménytábla
Kiadás éve: 2019
Ára: 2490.-


5. Carla Häfner: Első kukucs-könyvem - Húsvéti mulatság

Nézd meg, milyen színesek a húsvéti tojások, és lesd meg, hova rejti a nyuszi az ajándékot a barátainak! A piciknek szóló könyv kivágásaiba beférnek az apró ujjacskák, sőt a kis lyukakon át is lehet kukucskálni. Ez a kicsi mesekönyv tökéletesen beleillik az aprócska kezekbe. Az ötletes kukucskálókönyvet lapozgatva a legkisebbek is megismerkedhetnek néhány húsvéthoz kapcsolódó szokással: a tojásfestéssel, kalácskészítéssel, a húsvéti csokor feldíszítésével és a legizgalmasabbal: az elrejtett ajándékok megkeresésével.
Az illusztrációk aranyosak, kedvesek, bájos rajzokkal, élénk színekkel. A borítón lévő ajánlás szerint másfél éves kortól ajánlott. Így azoknak a kicsiknek, akik most élvezik ki először a húsvét ünnepét, ez a bájos kis könyv tökéletes választás.


Kiadó: Scolar Kiadó
Oldalak száma: 18
Borító: lapozó-keménylapos
Kiadás éve: 2019 
Illusztrátor: Antje Flad
Fordító: Györe Bori
Ára: 1399,-





A gyönyörűen illusztrált, igényes kiadások után jöjjön azok listája, amik nem túl tökéletesek húsvétra. Apróbb hibákkal, hiányosságokkal...




1. Katy Hudson: Húúú, mennyi répa!

Mi is csak ennyit tudunk mondani, hogy húúú...
Nyuszika imádja a répát! Igazság szerint annyira odáig van érte, hogy a répagyűjteménye kiszorította őt a saját nyuszilakjából! Szerencsére kis barátai a segítségére sietnek, de vajon meg tudják-e együtt oldani a répányi gondokat? A bájos, gazdagon illusztrált mesekönyv a barátság mindent legyőző erejét hirdeti: gördüljenek bármilyen akadályok is az utunkba, barátainkkal közösen biztosan elhárítjuk azokat.
Az erős kezdést az illusztrációk adják: egyszerűen fantasztikus, nagyon színes, szép és kidolgozott. Jó ötlet, ha rejtenek a képekbe szövegeket, vannak kis háttér információk, táblácskák, feliratok...
A könyvben sajnos nincs túl sok szöveg és még az is sok helyen magyartalan, néhol pedig erősen hiányos, többször vissza lapoztunk, hogy nem fogtunk-e össze 2 oldalt, mert ez biztos nem csak ennyi, biztos nem így gondolta az írónő… vagy a fordító!?
Azokután, hogy a második oldalon a tennivalók listáján nem egyszer szerepel a répaevés, meg kupa van a polcon, ami azt állítja, hogy répaevő versenyen is részt vett a nyuszi, nem gondolnánk, hogy a továbbiakban ő csak gyűjtögeti a répákat, de nem eszi őket... 
Mindenesetre van egy rettentő cuki nyuszink, aki szereti ezeket a répákat gyűjteni és hát addig fajul a dolog, hogy már nincs hol aludnia. Szóval logikus gondolkodás szerint, neki csak arra kellene egy hely, hogy aludni tudjon valahol, a répákat pedig az otthonába gyűjti, álltólag… De nem. Ehelyett magával visz mindenhova egy adagot belőle. No mindegy…
A kis nyuszinak van egy teknőc barátja, ki kedvesen felajánlotta, hogy aludjon az ő páncéljába. Amikor viszont kiderül, hogy épphogy befér és ezt szóvá meri tenni szegény teknős, a nyuszikánk erősködik, hogy pedig ők igazán kényelmesen elférnek mindketten... Szószerint összetöri a barátját emiatt... no comment.
Ezek után rögtön ott teremnek Picinkénél a madárnál, akit megkérdeznek, vajon felmehetnek-e a fészkébe, természetesen a barátjával együtt. Meglepő módon visszautasítást kapnak, azonban nyuszika ezekből a szavakból se ért... úgyhogy a cuki nyuszi, nagyon bájos jellemből erőszakos nyúllá vált aki tönkreteszi mindenki lakhelyét.
A végén persze iszonyúan érzi magát azért amit tett, úgyhogy eszébe jut, hogy ki tudja pakolni a répákat, meg amúgy is ehető dolgokról beszélünk, úgyhogy meghívja magához a lakatlan bandát és a répákból jót lakomáznak (természetesen ezt is egy igen gyenge, totál random jött szöveggel). Mindenesetre megvan a maga kis tanulsága, hisz “ha megosztod, amid van, máris minden jobb lesz”. Viszont ilyen szöveggel teljesen elveszik a lényeg.
Sőt a végére belekerülhetett volna egy kis utalás arra, hogy segít a többieknek rendbe hozni az otthonukat vagy valami pozitívabb kép. Összegezve, amilyen jó az illusztráció, annyira rossz a szöveg.
A könyv igényes kiadást kapott, nagy alapú, keménytáblás, és tényleg az illusztrációk elképesztőek. De egy csöppet túlárazott... 2999 Ft? Na, nem!


Kiadó: Tündér Könyvkiadó
Oldalak száma: 32
Borító: keménytábla
Kiadás éve: 2016 
Illusztráció: a szerző illusztrációival
Fordító: Tót H. Ágas
Ára: 2999,-

2. Liane Schneider: Bori és a húsvéti nyúl

A Bori sorozat nagy kedvenc a gyerekek és a szülők körében is, mert nagyon változatos élethelyzetekben lehet hasznosítani a Bori-meséket: van fogorvosos, szülinapi bulis, síelős, palacsintasütős és természetesen húsvétos is!
Bori tulajdonképpen már nem hisz a húsvéti nyúlban. Mégis furcsa, hogy éppen Húsvét előtt ugrál át egy nyuszi a kertjükön. De Bori hamar megfelejtkezik róla, mert nagyon lefoglalja a tojásfestés. Végül eljön a Húsvét - és Borinak meg kell mentenie a húsvéti nyuszit...
Vannak a történetben húsvéti tippek, ötletek is, mint pl. a csíráztatás, a hurkapálcikás tojásfestés, ill. régi húsvéti hagyományok, amiket ma már annyira nem ismernek a fiatalabbak, ilyen a Pilátus-égetés. Ez a húsvét előtti héten gyakorolt szokás, amely egy Pilátust – egyes esetekben Júdást – jelképező szalma vagy rongybábu, esetleg házaknál összegyűjtött szalma elégetéséből állt.
Természetesen a történetben a tűzgyújtás alkalmával Bori észreveszi a “húsvéti” nyulat a rakásban. Azt a húsvéti nyulat, akiben Bori nem hisz. Abban a mesekönyvben, amit 3 éves kortól ajánlanak. Miért kell már ilyenkor lerombolni a gyerkőcök képzeletvilágát azzal, hogy egy mese elején kijelentjük a főhős nem hisz a húsvéti nyúlban? Egyébként semmi baj ezzel a könyvvel, de ezt azért kihagyhatták volna...

Kiadó: Manó Könyvek 
Oldalak száma:24
Borító: irkafűzött
Kiadás éve: 2019 
Sorozat: Barátnőm, Bori
Fordító: Esterházy Dóra
Illusztrátor: Eva Wenzel-Bürger
Ára: 790,-


3. Micimackó ​– Húsvéti Kincsvadászat a Százholdas Pagonyban

Készülj fel te is a Százholdas Pagonyban rendezett húsvéti kincsvadászatra! Ebben a gyönyörű rajzokkal illusztrált könyvben csatlakozhatsz Micimackóhoz, Malackához, a mindig búskomor Füleshez és a Százholdas Pagony többi lakójához, akik izgatottan keresik az erdőben elrejtett ajándékaikat!
Gyönyörű, igényes, eredeti (szerencsére nem Disney) stílusú illusztrációkkal kiadott könyv. A szöveg nagy betűkkel szedett, könnyen és gyorsan olvasható, segítve ezzel a kezdő olvasókat. A kötet erőssége az illusztrációk, bár a kisebbeket a történet is elvarázsolja, hisz egy aranyos történetet mesél el. A kisebb korosztálynak Húsvétra vagy igazi Micimackó-rajongóknak kötelező darab, hisz A.A. Milne és E.H. Shepard Micimackó című munkája alapján készült.


Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalak száma: 40
Borító: keménytábla
Kiadás éve: 2019 
Fordító: Wohl Anita
Ára: 1999,-

4. A nyuszik ajándéka

Nyuszi Gyuszi és kis családja izgatottan készülődik a húsvétra, ez számukra az év legizgalmasabb időszaka. Azt azonban egyikük sem sejti, hogy az idei ünnep minden eddiginél különlegesebb lesz, és ezúttal ők is kapnak egy csodálatos, életre szóló ajándékot, nem csak a kisgyerekek. 
Gyuszi (a húsvéti nyúl) elmegy tojásokat LOPNI a tyúkoktól-mert ugye ez teljesen természetes, hogy így működik- melyeket hazavisz, hogy a család kifesthesse őket a gyerekeknek AJÁNDÉKBA. Addig Gyuszi neje gyermekeivel együtt elmegy bogyókat gyűjteni, amikből különböző színű festékeket készítenek.
Sajnos több tojás eltörik, illetve van egy amiből kikel egy kiscsibe, akit büszkén a szülők örökbe fogadnak kisgyermekeik örömére-ez mind szép és jó lenne, ha nem !LOPTÁK! volna. Ezután Gyuszi kitalálja, hogy a bárányoktól kér gyapjút, hogy a tojások kevésbé sérüljenek. Ami kitűnő tervnek tűnik, csak hát rosszcsont nyuszink nem kéri, hanem elcseni az alvó bárányoktól (de legalább ezt megköszöni az állatoknak). Eközben a gyerekek szépen kifestik a tojásokat anyjuk segítségével és sokat játszanak az új családtaggal. Mikor végeztek, a húsvéti nyuszi elrejti a hímes tojásokat az emberek udvarában a gyerkőcök legnagyobb örömére. 😊
A mese amúgy a lopásoktól eltekintve aranyos, kiküszöbölhető lenne, ha mondjuk kötnének egyfajta egyezséget a nyuszik a tyúkokkal és a bárányokkal a húsvéti időszakra, hogy segítsék munkájukat tojással, illetve gyapjúval.
Ami remek ötlet, hogy interaktív, néha-néha kiszól az olvasóhoz/gyerekekhez, hogy szoktak-e tojást festeni, van-e kistestvérük stb. Az illusztrációk szépek, a szöveg pedig tojás formába van szedve, ami nagyon ötletes.

Kiadó: Alexandra 
Oldalak száma: 48
Borító: keménytábla
Kiadás éve: 2019
Ára: 2499,-

5. Toni Matas: Húsvéti képregény és
Bethan James - Heather Stuart: Miért üres a sír? - Húsvéti foglalkoztató történetekkel és rejtvényekkel

Igen. Tényleg vannak ilyen című könyvek, vagyis inkább füzetek. Meglepő, mulatságos és gagyi a szöveg, de legalább ismerteti Jézus történetét a gyerekekkel. 
A húsvéti képregény a nagyobb óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt kiadvány egyszerű, lényegre törő párbeszédeken és változatos feladatokon keresztül mutatja be a húsvéti történet mögött rejtőző csodát. Az illusztrációk túl egyszerűek, a szöveg szintén. 
Kik ünnepelték Jézust virágvasárnap, és húsvétkor kik árulták el? Hogyan halt meg, és miért nem találtak a barátai senkit a sziklasírban, ahová temették? A jeruzsálemi bevonulástól pünkösdig ebben a néhány mozgalmas hétben világraszóló események történtek. Ebben a színes foglalkoztató füzetben a húsvéti eseményeket elbeszélő 22 rövid, bibliai történet és számos feladat, rejtvény található, mint pl. tervezz pénzérmét, keresd meg, rakd sorba, stb.

 

Toni Matas: Húsvéti képregény
Kiadó: Harmat Kiadó
Oldalak száma: 16
Borító: irkafűzött
Kiadás éve: 2017 
Fordító: Győri Anna
Ára: 499,-

Bethan James - Heather Stuart: Miért üres a sír?
Kiadó: Harmat Kiadó
Oldalak száma: 48
Borító: kartonált
Kiadás éve: 2014 
Fordító: Gulyás Melinda
Ára: 1200,-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése